Uwielbiam jeść, uwielbiam konsumować. Kocham niebanalne smaki, egzotykę i potrawy których jeszcze nigdy nie jadłem. Można śmiało powiedzieć, że jestem z angielskiego "Food Snob". Jem dobrze, do syta i w mniejszych regularnych odstępach wyszukuje sobie coś co mogłoby być warte spróbowania. Ot tak se. W końcu jedząc to co tubylcy najłatwiej poznać ich kulture. Tak poznałem Argentyne, Grecje, Włochy, Francje i inne, na własne kubki smakowe.
Poniżej przedstawiam krótką wczesnowakacyjną listę moich hitów kulinarnych. Większość własnoręcznie sporządzona.
Wątróbka z cebulą (liver with onion)
Lasagne
Pierś z kurczaka w pieczarkach z młodymi ziemniakami (chicken breast in mushrooms with young potatoes)
Cheese-dog (hot-dog with cheese)
Śledzie po giżycku (herring)
Kurczak po chińsku (chinese chicken)
Kotlet devolay z młodymi ziemniakami i mizerią (Cutlet devolay with young potatoes and mizeria)
Wołowina w sosie (beef)
Letnia sałatka (summer salad)
Tuńczyk z ryżem Basmati (tuna with basmati rice)
Smalec (lard)
Ryż Basmati w sosie słodkokwaśnym (basmati rice with sweet-acidic souce)
Szaszłyki (shashlik)
Zapiekane spaghetti (oven baked spaghetti)
Koval .. i te foty to wszystkie Twoje ? 🙂 i te potrawy też Twojego autorstwa ? 😀
mmmm pyszności ;]
foty moje. wiekszość z tych potraw moje 😉
Koval 🙂 no to jestem pod wrażeniem. Wątróbkę lubię, ale tylko drobiową 😀 no i reszta potraw wygląda smacznie.
Może teraz jakieś bardziej wyrafinowane potrawy wymodzisz, typu faszerowane pieczarki ? czy też faszerowana papryka 😀
Ja np. jutro zabieram się za pieczenie chleba 😀
nie mam wszystkiego zdjęć. ogolnie rozkręcam się 😉
jesteś okropny teraz zrobiłem sie głodny ;/
@gołąb pora obiadowa już prawie. dasz rade :faja
Koval 😀 hehe pora obiadowa, ja np dzisiaj mam gołabki, a jutro zapowiada sie szarma z kurczaka z sosem czosnkowym 😛 chyba zrobie jakieś foty 😛
@kasiula gołąbki średnio lubie. chyba ze zapieczone w piecu. a szorma to już kultowa potrawa. w Polsce urosła już do rangi narodowej bym powiedział. Szarma z kurczaka + sałata pekińska = mniami
@Koval 🙂 no właśnie ja taką robie 😛 z sałatką pekińska. Zapraszam Cię w takim razie jutro na obiad 😀 do obiadku podam kompot 😛 lub piwo, albo coca-cole ;D co wolisz.
@kasiula a co mi tam!! 8 godzin pociągiem to nic dla takiej uczty :hahaha będę o 11:03 😀
@Koval oł rajt 😀 wyjde na dworzec po Ciebie 😀 albo podam Ci adres i wchodź bez pukania.
@kasiula bez pukania to nie… bo jeszcze zobacze coś czego nie powinienem i Pionio mnie zabije po raz n-ty
@Koval, ale Pionio jutro do 16 pracuje 🙂 poza tym, nie mieszka ze mną 😛
@kasiula jednym słowem kolaborujesz za jego plecami 😛 :zakaz
@Koval .. bo on się nigdy nie zastanawia kogo jeszcze sponsoruje 😛
@kasiula no więc to jeszcze sponsoring wchodzi w grę? fiu fiu… może podam ci nr. konta bankowego? Przelejesz co nieco do odpowiedniego banku. Nie pogardzę 😛
Powinien Ci ktoś poziom 0 odebrać za te smakołyki* :> .
@Koval 🙂 jest taki kawał 😛 ale troche na inną porę 😀 I za co ja mam Ci przelewać ? 😀
@livio proooooooszę tylko nie zakapujcie do Sparrowa bo mnie zbanuje :PPPPPPPP
@kasiula no dawaj go tu… jak już zaczęłaś
Ja i tak śniadanie jem teraz, więc szczerze mi to wisi 😛 .
Same pyszne rzeczy. @koval: możesz w jakiś sposób przesłać przepisy na te potrawy. Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
@KOval no oki. / Spotyka się dwóch gości w barze. Jeden z nich pyta się jednego, stary .. moja kobieta prosiła mnie, żebym jej dawał pieniądze na tabletki antykoncepcyjne, zgodzić się, Ty też swojej kupujesz. Na to drugi odpowiada .. no ja kupuje, już od kilku lat, więc wypada żebyś się zgodził. Na to on mu odpowiada : Cholera, a nigdy się nie zastanawiałeś, kogo jeszcze sponsorujesz ? 😛
haha dobre 😀 :hahaha dobrze trafiłaś z tym
@Koval 🙂 taki lajf
Ja też robię fotki tego co ugotuję. Lasagne, makaron ze szpinakiem, dziś było risotto z dużą ilością warzyw 🙂
W jaki sposób robisz kurczaka po chinsku?
po co te angielskie nazwy? jeśli już, to wpisz przynajmniej poprawne (vide sweet-acidic souce).
@seban mieszanka mrożona chińska, curry, kurkuma, sos sojowy, sos chili, papryka ostra i słodka, troche cytryny, grzyby chińskie, oliwa, kurczak i makaron chiński. dusisz piersi razem z carry, potem mieszanka chińska, potem dodajesz te sosy, na końcu grzyby i dalej dusisz…
ogólnie wszystkie przyprawy według upodobań, trzeba uważac by za kwaśne tez nie było wiec mozna troche cukru.
@ecce no bo jak ktoś będzie sobie z innego kraju szukał to znajdzie
„Kurczak po chińsku (chinese chicken)” <- ten kurczak to taki troche znajomy sie wydaje… i nawet talerz kojarze ;P a dlaczego nie dales zdjecia soku w kartoniku? ;P pozostaje mi zalowac, ze w Poznaniu nie jadasz tego typu dan 🙂 mielibysmy z Jagielem co robic w qchni :]
@k. za słabo patrzysz… 😛 taka prawda
@Koval patrzac przez 3 lata [prawie] codziennie? 😛 w takim razie w moim wzrokiem musi byc naprawde cos nie tak xD
ale spoko 🙂 baw sie w kulinaria baw 🙂 czekam na pazdziernik xD
@k. słyszałem że teroryści są ślepi na inne doświadczenie szczególnie ze strony zachodniej… może to to?
@koval Twoj pokoj jest od polnocy :]
uu, wymiatasz
Wygląda smakowicie, ale znając mnie, większości potraw bym nie dotknął, bo już tak mam.
niech Cie szlag, koval! niech Cie szlag! ;p po stokroć kurwa! ;p