Właśnie jestem na etapie wykańczania domu. Jak się okazuje – dobrze rozplanowana przestrzeń w kuchni pozwoli zaoszczędzić czas i sprawi, że z pomieszczenia będzie się wygodnie korzystać. Ważne jest wydzielenie czterech podstawowych stref.
Jak rozplanować przestrzeń w kuchni
Dobrze rozplanowana przestrzeń w kuchni pozwoli zaoszczędzić czas i sprawi, że z pomieszczenia będzie się wygodnie korzystać. Ważne jest wydzielenie czterech podstawowych stref.
Najważniejsze zasady urządzania kuchni
Wspólnie przyrządzanie posiłków lub korzystanie z niej przez jedną osobę – należy zastanowić, do czego najczęściej wykorzystywana jest kuchnia. Urządzanie kuchni można też oprzeć głównie na wyglądzie.
Organizując przestrzeń w kuchni warto pamiętać o zasadach ergonomii i utworzyć kilka stref:
– spiżarniana, znajdująca się blisko wejścia do kuchni, w której należy umieścić lodówkę,
zamrażarkę oraz szafki,
– wstępnego przygotowania posiłków i zmywania – tam będzie zmywarka, zlew i kosze na
odpadki,
– przyrządzania potraw, gdzie będzie stół i blaty – ta strefa powinna znaleźć się niedaleko
zlewu,
– gotowania – w niej będą piekarnik, kuchenka i ewentualnie grill kuchenny.
Rozplanowanie stref ma na celu wygodne poruszanie się pomiędzy etapami przygotowywania posiłków.
Produkty, po które sięgamy najczęściej powinny znajdować się w szufladach lub szafkach położonych nisko. Rzadko używane rzeczy można włożyć do górnej szafki.
Jak zaplanować przestrzeń w małej kuchni?
Sprzęty w niedużej kuchni najlepiej będzie ustawić w niewielkiej odległości. Przydatna będzie duża liczba szuflad i szafek, aby na widoku stały tylko niezbędne sprzęty. Zapewni to optyczne powiększenie przestrzeni. Przy takim ustawieniu kuchni należy pamiętać o tym, aby produkty
spożywcze i naczynia zawsze odkładać na miejsce.
Innym pomysł na małą kuchnię to ustawienie potrzebnych sprzętów w zasięgu ręki. Wykorzystuje się wtedy wieszaki i otwarte półki, zamiast szafek i szuflad.
Urządzenie kuchni zamkniętej
Kuchnia zamknięta będzie najwygodniejsza z dwoma wejściami do niej. Jedno powinno prowadzić do jadalni, a drugie do wejściowej części domu. Dzięki takiemu ustawieniu z łatwością będziemy wnosić zakupy do kuchni, a potrawy do jadalni.
Przy jednym dostępnym wejściu warto skrócić i uprościć trasę między kuchnią a resztą domu jak najbardziej. Będzie to bowiem często pokonywana przez domowników droga.
Nawet mając jadalnię, w zamkniętej kuchni warto wydzielić miejsce na zjedzenie posiłku, np. w formie podwyższonego blatu lub małego stolika. Nie zawsze bowiem będzie czas na zjedzenie w jadalni.
Kuchnia otwarta
Otwarta kuchnia powinna zostać dobrze przemyślana. Potrzebne będzie miejsce na to, by odłożyć i umyć naczynia i ustawić kosze na odpadki. Należy zadbać o to, aby ta część kuchni nie była zbyt widoczna. Można ją np. umieścić we wnęce bądź ukryć za podwyższonym blatem.