BIO
Jestem poszukiwaczem prawdy. Spaceruję tam i z powrotem i poszukuję prawdziwej prawdy. Kontempluję życie. Fotografuję. Podróżuje. Zadaję pytania. Robię to co lubię i jestem wolnym człowiekiem.
ARCHIWUM

Wszystkie prawdy, które wam tutaj wyłożę, są bezwstydnymi kłamstwami.

Kuchenka elektryczna w kuchni – jak dokonać właściwego wyboru?

Podczas urządzania kuchni, jedną z najważniejszych decyzji, jakie należy podjąć jest wybór odpowiedniej kuchenki. Obecnie na rynku dostępne są trzy podstawowe typy kuchenek, różniące się rodzajem płyty grzewczej: są to kuchenki gazowe, elektryczne oraz hybrydowe.

płyta indukcyjna wady i zalety

Kuchenki gazowe, jak sama nazwa wskazuje do wytwarzania ciepła wykorzystują gaz. W przypadku kuchenek elektrycznych jest to prąd elektryczny, zaś kuchenki indukcyjne wykorzystują zjawisko indukcji, polegające na tym, że wytworzone pole elektromagnetyczne dużej częstotliwości dodatkowo podgrzewa dno naczyń. Zanim dokonamy wyboru, warto poznać najważniejsze rodzaje kuchenek elektrycznych, a także ich wady i zalety.

Kuchenka elektryczna: Tradycyjna, ceramiczna czy indukcyjna?

Mechanizm działania kuchenki elektrycznej polega na zamianie energii elektrycznej na energię cieplną potrzebą do gotowania, pieczenia i smażenia potraw. Ich podgrzewanie odbywa się na płycie grzewczej, a w kuchenkach wyposażonych w piekarnik – również w piekarniku. Często wybierane są tradycyjne kuchenki elektryczne z żeliwnymi płytami. Są najtańsze, lecz żeliwne płyty grzewcze cechują się najniższą sprawnością wśród wszystkich typów płyt elektrycznych oraz trudno je utrzymać w czystości ze względu na wiele wystających elementów.

Kuchenki ceramiczne wyróżniają się wysoką estetyką, ponieważ wszystkie elementy grzewcze umieszczone są pod płaską ceramiczną powierzchnią. Ich zaletą jest możliwość precyzyjnej kontroli całego procesu grzewczego za pomocą czujników oraz dotykowych przycisków. Również wydajność jest wyższa niż w przypadku kuchenek tradycyjnych. Najnowocześniejszym rozwiązaniem są kuchenki indukcyjne, zapewniające najkrótszy czas gotowania, a także pełną kontrolę nad temperaturą.

Kuchenka elektryczna – poznaj wady i zalety

Elektryczne kuchnie nie są oczywiście pozbawione wad – koszty ich zakupu są nieco wyższe, wymagają posiadania w domu trójfazowego przyłącza elektrycznego, a jeśli zdecydujemy się na kuchenkę ceramiczną, będziemy potrzebować specjalnych garnków. Są też minimalnie bardziej awaryjne od gazowych. Jednak posiadają atuty, na które warto zwrócić uwagę. Ich instalacja jest prosta i charakteryzują się nowoczesnym oraz eleganckim designem. Uważa się je za bezpieczniejsze i łatwiejsze do utrzymania w czystości.

Wady i zalety płyt grzejnych

Płyta indukcyjna
+ oszczędność energii
+ rozpoznawanie wielkości naczynia
+ szybszy czas gotowania
+ brak ryzyka poparzenia
+ łatwe utrzymanie w czystości
+ bezpieczeństwo
+ estetyczny i nowoczesny wygląd
+ brak emisji spalin
– wyższy koszt zakupu
– konieczność korzystania z garnków ze stali ferromagnetycznej
– powstaje pole elektromagnetyczne
– trudność z kontrolowaniem temperatury gotowania
– konieczność posiadania specjalnej instalacji lub kuchenki przystosowanej do słabszej jakości instalacji elektrycznej

Płyta gazowa
+ możliwość korzystania ze wszystkich rodzajów garnków
+ jedyny sposób na „prawdziwe” gotowanie
+ prosta budowa
+ łatwość ewentualnej naprawy
– niebezpieczeństwo oparzenia się
– niższa sprawność energetyczna
– emisja spalin do otoczenia
– trudniejsze do czyszczenia
– brak zaawansowanego sterowania

Płyta elektryczna
+ prosta budowa
+ niska cena
+ łatwość obsługi
– niebezpieczeństwo oparzenia się
– trudniejsze do czyszczenia
– wysokie koszty eksploatacji
– brak zaawansowanych funkcji

Płyta ceramiczna
+ łatwość czyszczenia
+ estetyczny wygląd
+ łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych
+ dodatkowe zabezpieczenia i funkcje np. blokada przeciw dzieciom
+ niska cena
+ bezwładność cieplna
+ brak emisji spalin
+ wysoka sprawność
+ mała awaryjność
– w przypadku awarii wysokie koszty naprawy
– ryzyko oparzenia
– dłuższy czas gotowania
– konieczność stosowania garnków z płaskim dnem

1 Comment.

  1. Ja dokonałam wyboru kuchenki elektrycznej dwupalnikowej marki MPM i jestem bardzo zadowolona. Zdecydowanie nie zamieniłabym jej na gazową.

Skomentuj.