… i tańczyła na stole, a my napie…
Ekhem! Letnie upały nie rozpieszczają i trzeba sobie jakoś radzić. A, że lubię czasami poeksperymentować, to drink z arbuza jest tego rezultatem.
Składniki:
- Dojrzały i soczysty arbuz
- Sok z limonki
- Lód
Sposób na napój z arbuza nie jest jakoś nadzwyczajnie skomplikowany. W ramach eksperymentu powstało kilka wersji. Ostateczny i najlepszy przepis na drinka prezentuję poniżej.
Arbuza wkładamy do lodówki, by ten uległ schłodzeniu. Następnie kroimy go w jak najmniejsze kawałki i wrzucamy do możliwe dużego naczynia. Miażdżymy w nim wszystkie kawałki.
Przed powyższą czynnością polecam wyjąć wszystkie pestki. Są one gorzkie i dodają do napoju niepotrzebnej goryczy.
Lód kruszymy. Sam wrzuciłem go z lenistwa do blendera. Powstało coś w rodzaj śniegu. Całość należy przesypać do szklanicy i dopełnić wcześniej zmiażdżonym arbuzem. Do smaku doprawić sokiem z limonki.