Zawsze miałem sentyment do Burger Kinga. Zapragnąłem tez choć na chwile zostać bloger(ę) kulinarnym. Toż to i dlatego zrodził się pomysł na zrobienie domowej wersji burgera bez konserwantów w cenie 3,17 PLN / szt.
Składniki dla 6 hamburgerów:
- 100% wołowiny mielonej z porcji gulaszowej [600g / 100g na 1 burger] 8,5 PLN
- bułki do hamburgerów [sztuk 6] 4,4 PLN
- duży pomidor [sztuk 1] 1 PLN
- duża cebula [sztuk 1] 0,30 PLN
- jajko [sztuk 1] 0,5 PLN
- sałata [sztuk 1] 1,8 PLN
- sos [2/3 majonez Winiary, 1/6 musztarda sarepska Roleski lub Pegaz, 1/6 keczup Hellmans] ok. 2,5 PLN
- sól, pieprz
… a do smaku całkiem udane Belgian Ale Triple Blondie.