BIO
Jestem poszukiwaczem prawdy. Spaceruję tam i z powrotem i poszukuję prawdziwej prawdy. Kontempluję życie. Fotografuję. Podróżuje. Zadaję pytania. Robię to co lubię i jestem wolnym człowiekiem.

Wszystkie prawdy, które wam tutaj wyłożę, są bezwstydnymi kłamstwami.

Alkohol a zdrowie – fakty i mity

alkohol a zdrowie

Przez pięć dni w tygodniu odżywiasz się zdrowo, dbasz o regularność spożywanych posiłków, unikasz tuczących przekąsek, a zwieńczeniem tego są codzienne wizyty na siłowni. Kiedy w końcu przychodzi upragniony koniec tygodnia, nie marzysz o niczym innym jak o odpoczynku w gronie najbliższych przy dobrym drinku. Jednak z bardziej racjonalnego punktu widzenia, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uważa, że alkohol jest trzecim najpoważniejszym czynnikiem zagrażającym zdrowiu. Warto więc się zastanowić, w jaki sposób i jak bardzo używka ta wpływa na sprawność naszego organizmu?

Są trzy pytania które często stanowią zagwozdkę dotyczącą wpływu alkoholu na funkcjonowanie organizmu:

  • 1) Czy alkohol pomaga w odchudzaniu?
  • 2) Czy czerwone wino pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?
  • 3) Czy alkohol pomaga rozwiązać problemy z zasypianiem?

Wrażenie utraty kilogramów po wypiciu znaczącej ilości alkoholu jest wynikiem jego odwadniającego, a nie odchudzającego działania. Tym samym, jego duże stężenie w organizmie doprowadza do częstomoczu, a następnie wspomnianego odwodnienia. Wypicie 250ml wina wiąże się z wydaleniem przez organizm przynajmniej 2-krotnie większej ilości wody. Fakt, że większość osób, które nadużywają alkoholu nie zmaga się z nadwagą wynika z zaburzenia prawidłowej pracy wątroby oraz trzustki oraz zatrzymania procesów trawiennych. W przypadku okazjonalnego spożywania alkoholu, należy pamiętać, że jest on źródłem „pustych kalorii”, co oznacza, że nie dostarcza on naszemu organizmowi żadnych wartościowych składników odżywczych. Dodatkowo, niektóre trunki cechuje wysoki indeks glikemiczny, więc ich spożycie powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi tym samym wzmagając nasz apetyt. Wniosek? Alkohol w żaden sposób nie pomoże Ci w zgubieniu nadprogramowych kilogramów, co więcej, będzie sprzyjał gromadzeniu się niechcianej tkanki tłuszczowej.

czerwone wino

Badania naukowe dowiodły, że umiarkowane spożywanie czerwonego wina ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wynika to z faktu, że czerwone wino zawiera przeciwutleniacz – resveratrol, którego działanie polega na unieszkodliwieniu wolnych rodników, a tym samym na ochronie komórek przed zniszczeniem. Dzięki niemu wzrasta w naszym organizmie stężenie „dobrego cholesterolu”, tym samym zmniejszając stężenie „złego cholesterolu”. Prócz tego, spożywanie czerwonego wina powoduje spadek ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego, pobudza trzustkę do działania oraz zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka. Z drugiej strony, z innych, przeprowadzonych badań wynika, że czerwone wino spożywają osoby, które prowadzą stosunkowo zdrowszy tryb życia i mają lepszy status ekonomiczno-społeczny niż alkoholicy i abstynenci, dlatego też rzadziej zapadają na wyżej wymienione jednostki chorobowe. Pamiętajmy jednak, że każdy organizm inaczej reaguje na ilość spożytego alkoholu, dlatego też, lekarze polecają inne metody prewencji.

Prawdą jest, że alkohol dzięki swojemu uspokajającemu działaniu, może pomóc w skróceniu czasu niezbędnego do zaśnięcia. Liczne badania potwierdzają jednak, że alkohol oddziałuje negatywnie na sam przebieg snu zakłócając trwanie poszczególnych jego faz. Dodatkowo, używka ta sprawia, że sen jest niespokojny, a my podczas jego przebiegu nieświadomie budzimy się i zasypiamy. Jest to powodem, dla którego po takiej nocy odczuwamy zmęczenie, senność oraz bóle głowy.

Wiadomo, że jak we wszystkim, tak i w ilości spożywanego alkoholu należy zachować umiar. Po ciężkim tygodniu pracy, pozwólmy sobie czasem na chwilę relaksu zwieńczoną kieliszkiem dobrego, czerwonego wina, nie zapominając o tym, że najlepiej smakuje ono w dobrym towarzystwie.

Więcej praktycznych informacji o zasadach zdrowego żywienia znajdziesz na portalu DietMap.

Skomentuj.