BIO
Jestem poszukiwaczem prawdy. Spaceruję tam i z powrotem i poszukuję prawdziwej prawdy. Kontempluję życie. Fotografuję. Podróżuje. Zadaję pytania. Robię to co lubię i jestem wolnym człowiekiem.

Wszystkie prawdy, które wam tutaj wyłożę, są bezwstydnymi kłamstwami.

Taste of Poland w europejskich Lidlach

Zawsze zastanawiałem się czy w innych europejskich Lidlach organizowane są polskie tygodnie tematyczne. Zasięgnąłem wiedzy i oto jest, polskie menu.

  • PIKOK Parzony cooked belly bacon 250g 1.79£
  • PIKOK Kiełbasa Żywiecka Wieprzowa Extra smoked cured dried pork sausage 286g 1.79£
  • PIKOK Kiełbasa Sląska Silesian sausage 600g 2.99£
  • PIKOK Kabanosy Premium Kabanossi sausage 180g 1.69
  • TRISAN Pyzy z Mięsem potato dumplings with a pork and beef filling 750g 1.29£
  • TRISAN Pierogi Ruskie dumplings with potato and soft cheese filling 750g 99p
  • MLEKOVITA ser Favita sałatkowo-kanapkowy Favita salad and sandwich cheese light and original 270g 89p
  • PUDLISZKI Ketchup Pikantny hot tomato ketchup 480g 99p
  • WINIARY Majonez Dekoracyjny mayonnaise 400ml 1.49£
  • KLEINE KUH Krówki dairy cream fudge 400g 1.59£
  • FIRST NICE Królewskie Mleczko vanilla marshmallow in milk chocolate 460g 1.99£
  • BARONI Pasztet drobiowo-wieprzowy pork and chicken pate 160g 49p
  • PIKOK Fasola z Kiełbasa w Sosie Pomidorowym beans and sausage pieces in tomato sauce 520g 99p
  • PIKOK Golabki w Sosie Pomidorowym stuffed cabbage in tomato sauce 500g 99p
  • PIKOK Konserwa Wieprzowa z Golonka cured chopped pork 300g 99p
  • MIKADO Przyprawa Uniwersalna all-purpose seasoning 1kg 1.49£
  • CHIRA Seler Wyborny celeriac in vinegar 340g 49p
  • CHIRA Kapusta Kwaszona pickled cabbage 800g 99p
  • CHIRA Buraczki Wiorki sliced beetroot in vinegar 450g 79p
  • PAWEKO Orgorki Kwaszone pickled gherkins 600g 99p
  • DIZZY Sok Owocowy fruit juice – apple carrot and peach/carrot apple and orange/banana carrot and apple 985ml 99p
  • TYSKIE Piwo lager 500ml 1.49£
  • LECH Piwo lager 500ml 1.49£

Czy uważacie to za typowo polskie jedzenie? Gdzie pasztetówka, mrożony schabowy, , bigos w słoiku, śmierdzący oscypek, andruty kaliskie, babciny żurek na zakwasie, flaki, ogórki kiszone, smalec ze skwarkami czy ulubiona potrawa Magdy Gessler – befsztyk tatarski. Pewnie podobne wątpliwości mają w stosunku do swoich "produktów" Włosi, Francuzi czy Hiszpanie.

8 komentarzy

  1. Produkty muszą być bezpieczne, żeby zeszły, a ogórki kiszone to przecież zepsute ogórki.

  2. Patrząc po producentach zacząłem się zastanawiać czy na tydzień włoski/hiszpański/… też sprowadzają do nas chłam. Pikok IMO nie jest czymś czym można się chwalić, ot padlina doprawiona konserwantami jakiej jest pełno, ale znów wysyłać prawdziwą wędlinę, która potraktowana była tylko przyprawami i dymem z wędzarni… to zupełnie nieopłacalne i w sumie trzeba się sporo naszukać albo mieć rodzinę żeby do takich rzeczy dotrzeć i u nas.

    Zresztą trochę krytyczniejszy rzut oka na to co jest podawane w tygodniach tematycznych u nas raczej nie pozostawia złudzeń.

  3. @SebaS86 też mi się wydaje, że to co i do Polski przychodzi nie do końca jest tak dobre jak się myśli, a „tubylcy” doskonale wiedzą, że są to jedne z najtańszych produktów dostępnych u nich. Chyba, że jest jeszcze inna teoria – taste of poland w Anglii jest robiony wyłącznie pod Polaków.

  4. @Koval: w Lidlu raczej nie uświadczysz „topowych” marek. Jest za to sporo solidnych rzeczy od pomniejszych producentów. I nie robią śmiesznych jazd z cenami. Wszedłem kiedyś do zdaje się Biedronki a tam Francuskie Wino. Mieszkając we Francji znałem i dość lubiłem tę winnicę. Głownie za to, że ich wino kosztowało 4€ w Carrefourze. W Polsce ponad 50pln.

  5. I ludzie to kupują? W sensie ciekawi mnie jakie jest zainteresowanie klientów tymi produktami w zagranicznych Lidlach. PS: Na Tyskie szkoda by mi było kasy 😉

  6. @Krystek Wydaje mi się, że tak. W końcu Polskie produkty znane są z bardzo wysokiej jakości… 😛

  7. Polskie jedzenie na przykład we Francji jest synonimem naszych „plastikowych truskawek z chin”. Serio, spotkałem się z próbą zniechęcenia mnie do restauracji stwierdzeniem, że mięso sprowadzają z Polski. W innych krajach nie jest aż tak źle, ale polskie pochodzenie nadal jest synonimem drugiej jakości. Dlatego właśnie sprowadzanie taniej padliny idealnie trafia w oczekiwania.

  8. No, nie są to jakieś (na tej liście) wykwintne produkty (przynajmniej jeśli chodzi o dania z mięsem). Słyszałem, że na Zachodzie chwalą polskie mięso nieprzetworzone („chabanina”). Piw z tej listy bym nie zakupił, ale oddając sprawiedliwości nie kupiłbym też (i nie kupuję w Polsce) popularnych koncerniakowych piwnych produktów typu Carlsberg, Heineken, Beck’s, Warsteiner.

Skomentuj.