BIO
Jestem poszukiwaczem prawdy. Spaceruję tam i z powrotem i poszukuję prawdziwej prawdy. Kontempluję życie. Fotografuję. Podróżuje. Zadaję pytania. Robię to co lubię i jestem wolnym człowiekiem.

Wszystkie prawdy, które wam tutaj wyłożę, są bezwstydnymi kłamstwami.

Ryż Basmati

Ryż Basmati to to „coś” co jadłem w Grecji gdy Jero przygotował full wypas obiad. Do dziś pamiętam smak tego zajebistego ryżu. Nie wiedziałem jak brzmi jego rodzima nazwa. Wiedziałem tylko że jest pochodzenia Indyjskiego. Okazało się, że ryż Basmati to właśnie to co wtedy jadłem.

RYŻ BASMATI jest najszlachetniejszą i najdroższą odmianą ryżu na świecie. Uprawiany jest u podnóży Himalajów w północnych prowincjach Indii i w Nepalu. Żyzne gleby zasilane krystalicznie czystą wodą, specyficzny mikroklimat, obdarzyły go niepowtarzalnym aromatem i smakiem zawartym w długich i śnieżnobiałych ziarnach. Ryż Basmati jest niezbędnym składnikiem obiadów i ciepłych kolacji

Dziś na nowo odkrywam jego smak. Najpierw ryz z ostrym sosem meksykańskim (min. papryczka Jalapeno, czerwona papryka i pomidory). Teraz robie sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem ryżu. Kocham egzotykę na kubkach smakowych. Co jakiś czas przychodzi mi ochota na eksperyment kulinarny. Dla wcześniej nieznanego smaku jestem w stanie zrobić wszystko oraz zapłacić każde (no prawie w granicach rozsądku) piniondze.. To chyba moje nowe hobby w postaci kulinarnej turystyki…

1 Comment.

  1. tuńczyk… po mojej ostatniej historii z marakonem z tuńczykiem i przyprawami nawet nie chce słyszeć słowa „tuńczyk”…

Skomentuj.