BIO
Jestem poszukiwaczem prawdy. Spaceruję tam i z powrotem i poszukuję prawdziwej prawdy. Kontempluję życie. Fotografuję. Podróżuje. Zadaję pytania. Robię to co lubię i jestem wolnym człowiekiem.
ARCHIWUM

Wszystkie prawdy, które wam tutaj wyłożę, są bezwstydnymi kłamstwami.

Przygody kulinarne, część kolejna

Tak wygląda solidny kawał przyprawionego krwistego mięcha na dzisiejszy obiad razy dwa:


img

img

img

Lubię jeść tłusto i do syta: słoninka, cebula i wieprzowinka z biednych świnek. Ta potrawa o tureckim rodowodzie dawno już przekroczyła granice rodzimego kraju. Swoją popularność zawdzięcza różnorodności składników z jakich można ją przygotować. Oryginalnie powinna być z mięsa baraniego i polędwicy wołowej lub z dzika. Najlepiej i tak smakują pieczone na węglu drzewnym z dodatkami mieszanek grillowych (osobiście lubię na ostro, więc tak będzie). Aktualnie warunki i pogoda nie sprzyjają (sic!) więc upieczemy dziadostwo w piekarniku elektrycznym przy otwartych drzwiczkach.

10 komentarzy

  1. Nieźle wygląda, a marynowało się przez noc, czy natarłeś przyprawami dopiero teraz? Bo jak teraz to smak może nie przejść do głębi mięska 😉

  2. @Riot kilka godzin temu… myśle że będzie ok. Może jeszcze czymś to posypie przed lub po pieczeniu 🙂

  3. Powiem Ci tak, pierś z kurczaka do szaszłyków marynowała mi się w oliwie z przyprawami calą noc i niestety nie przeszło smakami do środka całkiem, więc wieprzowe też mogło nie przejść, ale fakt przed pieczeniem można jeszcze posypać.

  4. z piersi tez ładnie brzmi. chyba nigdy nie miałem okazji z grilla wszamić. Osobiście mi się marzy dzik z grilla

  5. No ja zrobiłem to nie z grilla a z rusztu, bo mam obrotowy w kuchence mojej. tam wygląd etc leży w moim ostatnim wpisie.

  6. U mojej Babci na Śląsku, w mięsiwo wieprzowe (ale jednak lepiej z wołowiny) zawija się cebulkę, boczek a do tego dodaje się też ogórka. Zwie się to rolada. Smakuje wybornie i z tym skojarzył mi się Twój dzisiejszy obiad 😉 mimo, że w nieco innej formie 🙂

  7. @Loriel – czy masz aby pewnosć, że w wieprzowinę, bo jak długo mieszkam na śląsku, to rolada jest z wolówki 😉

  8. Zdążyłam się poprawić zanim dodałeś komenta, RioT, ha! 😉

  9. aaa roladia jest mniam… ma specyficzny smak. no i ten ogórek 😀 niebo w gębie

  10. Jak chcesz dzika z grilla to wpadnij do mnie jak dziadek będzie i coś przywiezie. Do tego będziesz miał możliwość spróbowania sarny z grilla 😀
    pozdro

Skomentuj.